Kashma
Kashma, 18 år.

VI FLYTTAR UT 6 JANUARI!

Jag förstår inte hur galna vi är som har skrivit på avtal hit och dit på sistone. Att köpa+/sälja sin bostadsrätt är väldigt tidskrävande. Självklart hade vi räknat med det också så för just oss har det inte varit några problem förutom att det är just det där med att vänta som är jobbigt. Att vänta på sitt inbokade möte. Att få vänta tills en fotografering av lägenheten blir av. Att få vänta vänta vänta. 
 
Men snart mina vänner blir det inte så mycket mer "vänta". Att sälja sin bostadsrätt börjar med att man först kontaktar en eller flera mäklare för att lära sig om hur saker och ting fungerar. En försäljning delas upp i många olika steg och tro mig, det är nästintill omöjligt att komma ihåg allt om man inte antecknar. Vi valde att boka in en muntlig värdering med 10 olika mäklare som är Sveriges största. Efter sex stycken blev det väldigt uttjatat och att hålla en lägenhet i ett "städat" skick blev jobbigt med tanke på att vi fick dammsuga nästan varje dag (ja det kanske var lite överdrivet). Dessutom fick vi höra samma sak om och om igen och vad vi egentligen behövde höra från de sista var vad som de kunde göra bättre än andra mäklare. Konkurrensen var inte stor alls kan jag säga efter 6 mäklare. 
 
Vilka valde vi då? Jo vi kontaktade fastighetsbyrån, svensk fastighetsförmedling, svenska mäklarhuset, riksmäklaren, bjurfors, mäklarringen, hemverket, Geson mäklarna,mäklarhuset, länsförsäkringar fastighetsförmedling och widerlöv. Det var enkelt att plocka bort några redan i början som vi inte ville bjuda över eftersom magkänslan inte var positiv till idén. De som vi valde bort direkt var hemverket och geson mäklarna. Hemverket erbjöd inte ens sig att komma över och värdera innan vi hade ett lånelöfte eftersom vi inte var redo för att sälja. Dåligt tyckte vi, för det är väl klart att man ska kunna få sin lägenhet värderad ändå? För att veta hur bra/dåligt den ligger till på marknaden? Anledningen till att vi även valde bort geson mäklarna var för att de komplicerade till saker och ting. J var tvungen att kontakta sin kontaktperson i Skutskär (som ligger alldeles för långt härifrån) för att lösa problem kring nuvarande lån osv. Detta var inget som andra mäklare krävde utan det kunde fixas i Uppsala också. Dessutom kändes geson mäklarna som ett "fel" val eftersom vi aldrig hade hört namnet förr... Övriga mäklare som vi inte valde att träffa var mäklarhuset, länsförsäkringar och widerlöv eftersom vi kände att vi redan hade valt rätt mäklare. 
 
Kvar blev då fastighetsbyrån, svensk fastighetsförmedling, svenska mäklarhuset, riksmäklaren, bjurfors och mäklarringen. Jag fick möjligheten att träffa alla utom fastighetsbyrån eftersom jag jobbade tidigt på morgonen. Alla hade egentligen väldigt mycket att erbjuda men vissa kändes bättre än andra. Mäklaren som representerade svensk fastighetsförmedling kändes som ett tryggt val men det kändes på något sätt inte rätt eftersom h*n ville att vi skulle skriva på kontraktet redan samma dag och försökte ständigt komma på saker som h*n kunde konkurrera ut andra mäklare med. Och det kändes ju inte riktigt bra för oss. Sedan träffade vi en från svenska mäklarhuset och henne gillade vi MASSOR trots att jag knappt hängde med i allt hon pratade om. Jag satt där samtidigt som jag såg ut som ett stort frågetecken inombords och låtsades hänga med. Personligheten älskade vi, och det stod faktiskt mellan henne och en annan i slutet. Sedan fick vi även besök från riksmäklaren och för två år sedan när de byggde J:s bostad så var det riksmäklaren som stod för försäljningen. Det kändes också på sätt och vis som ett tryggt val men mäklaren verkade inte särskilt intresserad och stack redan efter tio minuter när h*n fick höra att vi hade haft andra mäklare över som hade gått igenom grunderna med oss. Visst var det uttjatat för oss, men det gav inte ett bra intryck bara. 
 
Bjurfors däremot, försökte argumentera för varför vi skulle välja dem (liksom övriga mäklare) och försökte ta fram en modell som skulle förklara varför vi skulle välja dem. Modellen var dock inget som gick igenom från vår sida eftersom vi redan hade fått höra den från en annan mäklare.. Och vi fick inget bra intryck där heller så bjurfors var borta från listan. Mäklarringen gav ett bra intryck och vi tyckte faktiskt om henne och anledningen till att vi valde bort henne är faktiskt okänd... Minns dock att det inte var lätt att välja bort henne...
 
Slutligen hade vi då fastighetsbyrån kvar. Jag hade ingen aning om hur mäklaren var som person eller hur saker och ting gick till. Men J hade träffat henne och berättade för mig att hon gav ett bra intryck och att magkänslan uppmuntrade till att skriva avtal med henne. Kort därefter gav vi oss ner till kontoret och J skrev på ett avtal med henne som innebär att denna mäklare kommer ta hand om hans försäljning. 
 
12 september, på min födelsedag, var det dags att besöka banken för ett möte eftersom vi behövde ett lånelöfte. Efter en KASS dag på jobbet så fick vi ett gott besked på banken och vi fick ett lånelöfte på upp till 2.2 miljoner. Detta innebär alltså att vi hade kunnat köpa en lägenhet på 2.2 miljoner och då hade vi inte lånat 85%. Alltså kunde vi ha lånat mer om vi hade velat, men vi valde att inte gå högre än så eftersom summan även ska kunna betalas av. Det kändes väldigt skönt att få höra att man fick ett lånelöfte måste jag säga. Vi hade ringt banken 70 gånger för att ens få boka in ett möte och vi fick vänta en månad för att få gå på det där mötet som knappt tog en kvart säkert. Dessutom gav det oss möjligheten att kunna vara med i budgivningar på lägenheter. Innan lånelöftet kikade vi på en trea i ett område nära city och vi blev genast jätte kära i lägenheten. Dessvärre hade vi inget lånelöfte då men kort därefter kom en till lägenhet när vi hade ett lånelöfte. Den kunde vi inte buda på heller eftersom någon redan hade gått på förhandsvisning - något vi inte visste fanns. Så där kan jag redan säga att mitt råd är att gå på förhandsvisning, dvs boka in en visning innan själva visningsdatumen om säljarna tillåter detta. För ja, där hade vi två chanser som gick förlorade.. MEN! Här gråter vi inte floder för strax därefter kom en till ut på hemnet. Nu slog vi till direkt! Vi fick inte komma på förhandsvisning eftersom säljarna ville undvika detta (vilket var rätt schyst tycker jag för det gav alla en ärlig chans) och vi var där och kikade under båda visningsdagarna faktiskt för att ta reda på mer än vad vi kanske gjorde första dagen. Sedan gick vi hem och planerade lite smått inför om vi skulle vinna budgivningen och hur allt skulle bli. 
 
Två dagar efter visningsdatumen startade budgivningen och vi blev tilldelade "budgivare 1". Det var totalt 7 personer som hade visat intresse för lägenheten men i slutändan blev det vi och en till som budade. Personen som vi krigade mot var väldigt envis och jag satt helspänd bakom min telefon på jobbet hela tiden. Jag och J bestämde oss för att lägga upp till 1.9 miljoner först men vi antog att personen förmodligen också skulle göra det så vi la ett SISTA bud vid 1.950 miljoner och att lägga sitt sista bud var riktigt hemskt men även spännande. För vet ni vad? VI VANN LÄGENHETEN! Budgivare 2 gav upp och vi kunde skrika av lycka när han ringde upp och berättade. Jag "tjoho"-ade och mäklaren skrattade till och bad mig att inte "tjoho"-a än eftersom det fortfarande fanns saker att skriva på. 
 
Vi åkte direkt ner till banken för att få deras godkännande innan köpavtalet skulle skrivas på och vi fick beskedet att det bara var att köra på. Så runt sex tiden idag träffade vi mäklaren tillsammans med mäklaren och skrev på avtalet som innebär att vi kommer betala 10% av bostaden inom 7 dagar och resten kommer vi att betala när vi tillträder lägenheten. Detta innebär att J måste sälja sin lägenhet senast tre veckor innan 6 januari för att vi ska kunna få den resterande summan av lånet som vi behöver för att betala lägenheten. Så nu håller vi tummar och tår för att försäljningen går som det ska - vilket jag tror eftersom J:s lägenhet är väldigt bra placerad. Bra läge, nyrenoverat golv och super bra för någon som letar efter en etta. 
 
Fotografering av J:s lägenhet är planerad på fredag nästa vecka och därefter kan vi lägga ut den på hemnet och förhoppningsvis locka så många som möjligt hit. Så nu är det fokus på försäljning och vi håller tummarna för att det går bra! 
 
Övrig info om bostadsrätten vi flyttar in i så kan jag meddela att vi har köpt en trea på 80 kvadratmeter.
 
(OBS! Jag skriver "vi" men i bostadsrätten "vi" bor i nu tillhör J).
Namn:


E-postadress: (publiceras ej)


Blogg/hemsida:


Kommentar: