Ljus

Ljus kan sägas vara "mjukt", "platt", "diffust", "hårt", "strävt", "kontrastrikt" o.s.v. Vid fotografering utomhus styrs ljusets kvalitet i första hand av solen, med även moln, atmosfäriska förhållanden och annat som kan skymma solljuset. 
 
Hårt ljus
När ljuset kommer från en enda ljuskälla - en blixt, en ensam glödöampa eller direkt från solen, speciellt mitt på dagen - har det en tendens att vara hårt och enahanda. Effekten kan bli dramatisk, med hårda skuggor och högdagrar som ger skarpa kontraster. Föremålen kastar svarta, skarpa skuggor om inte ljuset kommer direkt ovanifrån. Många av detaljerna går förlorade, både i de skuggade och de upplysta delarna av bilden, eftersom filmen helt enkelt inte kan omfatta detaljerna i båda. 
 
Mjukt ljus
Mjukt ljus kommer från en stor, diffus ljuskälla; den saknar riktning och omsluter motiver från flera håll, som på en molnig dag. Mjukt ljus saknar i stort sett kontraster - det finns varken högdagrar eller djupa skuggor, motivet kastar endast en svag skugga, om någon alls. Fotografier tagna i mjukt ljus är sällan dramatiska, men filmen har inga problem med att visa detaljer över hela bildytan, ofta nödvändigt för en dokumentär bild eller ett porträtt. 
 
Dis och dimma
Partiklar i luften fungerar som filter, reducerar kontrast och dämpar färger till pasteller. Bilder tagna under sådana förhållanden blir rent allmänt mjuka i framtoningen och detta gäller framför allt avlägsna motiv. De kan få en intressant atmosfär, men den låga kontrasten reducerar skärpan och det finns inte så mycket klara färger, med undantag av dem i den omedelbara förgrunden. 
 
Källa:
K. Burian Peter, Caputo Robert. National Geographic: Den stora fotoguiden (2002)

Kommentera här: