Ljusets riktning

Ljus kan träffa motivet från vilket håll som helst, men i allmänhet finns det fyra huvudsakliga riktningar.
 
Överbelysning
När ljuset träffar ett föremål rakt ovanifrån - som solljuset mitt på dagen på sommaren - skapar det en "platt" bild utan någon djupverkan och som saknar visuellt intresse. Skuggorna är mycket korta och mörka. De kan vara mycket framträdande, speciellt om motivet är ett grafisk mönster på marken, men känns onaturligt för de flesta andra typer av motiv. 
 
Frontbelysning
När solen står bakom fotografen träffas motivet rakt framifrån av ljuset. Denna situation gör det lätt för fotografen, men resultatet är sällan tillfredsställande. Skuggorna faller bakom motivet och ger ett platt intryck. Om det förekommer människor på bilden har de solen i ögonen och kisar då gärna. Står solen lågt, kan det varma ljuset göra bilden mer tilltalande, men det kan vara svårt att undvika fotograferns skugga. Frontbelysning kan vara bra när starka färger ska återes, en undvik reflexer som kan orsaka högdagrar. 
 
Sidbelysning
När ljuset faller in från sidan av motivet, skapas områden med kontraster som framhäver strukturer och konturer. Detta kan vara idealiskt för exempelvis de väderbitna plankorna i en gammal övergiven träbyggnad, men sidoljus fungerar sällan vid porträttfotografering. Vid landskapsfotografering kan det öka känslan av djup, tack vare de långa skuggorna. Kontrasten kan vara påtaglig och få vissa detaljer att försvinna i de belysta och skuggade delarna, men generellt är effekten oftast tilltalande. 
 
Motljus
Ett motiv som belyses bakifrån, speciellt under mycket ljusa förhållanden, kan komma att återges som en silhuett på filmen. Ljuskällan kan vara solen, en mycket ljus himmel o.s.v. I vissa fall kan motivet vara omgivet av en aura. Kontrasten är vanligtvis extrem, därför kommer få eller inga detaljer att synas vare sig i den ljusa bakgrunden eller hos det mörka motivet, med mindre än att en blixt används för att lätta upp skuggorna. ed genomskinliga motiv, som en färgstark höstskog, kan motljus producera ett vackert skimmer som är både grafiskt intressant och estetiskt tilltalande. Ljuset kan också träffa motivet vid någon annan vinkel, d.v.s. snett från sidan eller snett framifrån. Om vinkeln på det infallande ljuset inte är tillfredsställande, kan du fotografera motivet ur en annan vinkel, eller vänta tills ljusriktningen har ändrats.
 
Källa:
K. Burian Peter, Caputo Robert. National Geographic: Den stora fotoguiden (2002)

Kommentera här: