Undvik oskarpa bilder!

Den vanligaste orsaken till dåliga bilder är frånvaro av skärpa. Förutom fel i skärpeinställningen är orsaken vanligtvis rörelser, antingen hos kameran eller hos motivet. Om du håller kameran i handen måste du ha en slutartid som är snabb nog att motverka kroppens naturliga rörelser. Och ett rörligt motiv, som ett barn på en cykel, kommer att bli oskarp om du inte använder en snabb slutare.
 
Motverka kamerarörelser genom att använda ett trebent eller enbent stativ eller något annat stöd - placera armbågarna på en sten eller taket till en bil. Ett minimun är att du håller kameran på rätt sätt för att stabilisera den: håll kamerahuset med ena handen och låt objektivet vila i den andra. För snabbare slutartider - och för att öka chansen till en knivskarp bild - lan du ladda kameran med en snabbare film, som ISO 400 istället för ISO 100. Notera att ju längre objektivet är, desto snabbare slutare behövs för att du ska kunna få en skarp bild om du håller kameran i handen.
 
Tumregeln är att använda en slutartid som är "minst ett steg över motsvarande brännvidd". Som exempel med ett 28mm objektiv använder du 1/30; med ett 50 mm objektiv använder du 1/60; och med ett 200 mm teleobjektiv 1/250 eller snabbare. 
 
Källa:
K. Burian Peter, Caputo Robert. National Geographic: Den stora fotoguiden (2002)

Kommentera här: