Fotografera: Landskap

Börja med att fundera över platens själ. Det är denna som redan har fångat dig och fått dig att känna att den är värd att fotografera och det är denna du vill fästa på bild. Tänk på adjektiv du skulle använda om du ville beskriva platsen för en vän: en öppen prärie, de torr öken, en lummig skog, ett majestätiskt berg och så vidare. Studera motivet för att hitta element som kan överföra denna känsla. Fundera sedan på metoder - val av objektiv, tid på dagen eller årstid, saker som ska ingå - för att förstärka denna. 
 
Vid landskapsfotografering passar vidvinkelobjektiv bra eftersom de tar in en stor del av vyn och håller skärpan även vid medelstor bländare. Led betraktaren in i bilden med ett grafiskt element som en flod eller en väg, eller placera objekt i förgrunden eller i mitten för att åstadkomma samma effekt. När du har tagit en bild av en person vid kanten av en ravin, kan du backa och placera personen i kanten av bilden medan han eller hon blicker ner i avgrunden så att personen blir en del av ramen.
 
Var uppmärksam på horisonten om du fotograferar landskap - tänk på tredjedelsregeln. Himlen bör befinna sig i den övre tredjedelen av bilden, med mindre än att den är en viktig del av själva bilden, då kan den uppta två tredjedelar. Håll utkik efter en mellanton eller använd ett gråkort. 
 
Skog
Skogslandskap är vanligtvis ganska mörka, så du måste förmodligen använda snabb film om du inte har ett stativ och det inte finns någon rörelse i bilden. Inne i skogen kan du hålla utkik efter solljus som silar ner genom trädkronorna eller solen som syns mellan grenarna. Leta efter någon intressant detalj - en dramatiskt belyst ormbunke, trädstammarnas mönster, en slingrande stig eller några färgstarka blommor som kan liva upp bilden. 
 
Stränder
Betrakta den strand du håller på att fotografera och fundera ut sätt att framhäva dess karaktär. Vad är det du tycker är så intressant? Är det en vit sandstrand, kantad av palmer, som reser sig ur ett turkosblått hav?
 
Källa:
K. Burian Peter, Caputo Robert. National Geographic: Den stora fotoguiden (2002)

Kommentera här: