Fotografera: Människor

Porträtt
Fundera över vilka personer det är du ska avbilda. Hurdana är de personligheter du ska fånga på bild; är de intellektuella, sensuella, sorglösa eller surmulna? Överväg olika ställningar, klädstilar och omgivningar som kan överföra denna känsla. Ansiktsuttrycket är vanligtvis det mest omedelbara och tydliga sättet att indikera personligheten, men alla delar av fotografiet bidrar till känslan. 
 
Hitta en plats där du vill att motivet ska posera och bestäm dig för en kameraposition. Ställ upp och testa eventuella lampor eller reflektorer. Det viktigaste av allt är att personen är avslappnad och lugn. 
 
Korta objektiv - 85,105 eller 135 mm - passar bäst till närbilder av ansikten och överkroppar. Det återger motivet bättre än korta objektiv och du kan stå en bit ifrån utan att behöva tränga dig på. Men långa objektiv har ett begränsat skärpedjup, så var noga med fokuseringen. Lägg skärpan på det öga som befinner sig närmast kameran. 
 
Betrakta motivet genom sökaren och be personen inta olika poser - profil, snett framifrån, en face, ansikter vänt uppåt, nedåt. Se hur de olika ställningarna återger personens ansikte. En framträdande näsa kanske förstärks av en bild snett framifrån, speciellt med ett normal eller vidvinkelobjektiv. Ett runt ansikte kanske blir för runt rakt framifrån.
 
Belysningen har mycket stor betydelse vid porträttfotografering. Ett mjukt och diffust ljus är förmodligen det bästa, men det kan finnas tillfällen då ett dramatiskt sidoljus kan passa bättre. Ett fönster tillhandahåller ofta ett mjukt, diffust och naturligt ljus. Placerea personen bredvid fönstret, antingen stående eller sittande, så att tre fjärdedelar av ansiktet är belyst. Om direkt solljus faller in genom fönstret kan du mjuka upp det med tunna gardiner, vitt papper eller smörpapper. Tänk på att den del av ansiktet som vetter bort från fönstret komer att ligga i skugga. Detta kanske inte gör något, i annat fall kan du reflektera en del av ljuset mot den mörka sidan för att lätta upp skuggorna. Använd någon lämplig vit yta som reflektor, exempelvis en vit papp. Ändra reflektorns läge för att variera ljusmängden.
 
Standard för belysningen vid porträttfotografering är att placera huvudljuskällan 45 grader åt sidan och något högre än motivet, med en reflektor på andra sidan som ifyllnad. Mjuka upp ljuset genom att reflektera det i ett paraply eller genom att placera någon form av material framför som vittpapper eller smörpapper. Genom att flytta ljuskällan mot 90 grader kan du variera skuggsättningen i ansiktet.
 
En extra lampa kan användas för att belysa motivets hår bakifrån eller för att lysa upp bakgrunden. Ska du bakgrundsbelysa hår, bör du placera ljuskällan högt och vid sidan om motivet, och använda en kon - ett tillbehör som gör ljuskäglan smalare. Eller så kan du placera ljuskällan lågt och rakt bakom personen så att den är dold för kameran. Ska du lysa upp bakgrunden, riktar du ljuskällan mot denna och ser till att ljusstyrkan balanserar ljuset som faller på motivet. 
 
Som alternativ till att ha fast belysning och mjuka upp ljuset med reflektorer, kan du istället reflektera det mot taket eller en närliggande vägg. Speciellt i ett rum med vita eller ljusa färger kommer ljuset att studsa omkring och fördela sig jämt. Rikta bara strålkastaren eller blixtlampan mot taket eller ännu hellre mot en vägg. Alternativt kan du montera en diffusor i vit plast framför ljuskällan för att uppnå en liknande effekt. 
 
 
Källa:
K. Burian Peter, Caputo Robert. National Geographic: Den stora fotoguiden (2002)

Kommentera här: