Modifiering av ljuset

Om ljuset är hårt och fyllt av kontraster, kan du kanske be motivet att flytta sig in i skuggorna eller vänta tills några moln mjukar upp solljuset. I vissa fall kan en ifyllnadsblixt mjuka upp skuggorna och förbättra bilderna av människor, blommor och andra intilliggande föremål. Men det finns andra tillbehör som kan användas tillsammans med det omgivande ljuset.
 
Reflektorer
När du ska ta närbilder av blommor eller insekter, märker du kanske att de hårda skuggorna döljer viktiga detaljer. En hopfällbar reflektorpanel - vit silver eller guld - kan då användas för att reflektera ljus mot de viktiga områdena. Kvalitén och färgen på ljuset kommer att bero på storleken och färgen på den panel du använder, samt din skicklighet att välja den optimala placeringen av panelen.
 
Diffusorer
Vid hårt ljus kan du hålla något diffuserande material mellan motivet och solen, eller använda en diffusorskärm monterad på ett stativ för enklare placering. Denna mjukar upp ljuset så att färgerna blir klarare och dämpar kontrasten så att filmen klarar av den. 
 
Källa:
K. Burian Peter, Caputo Robert. National Geographic: Den stora fotoguiden (2002)

Kommentera här: